Nintendo 3DS – Äkta 3D utan fåniga glasögon!

Då börjar det närma sig, 25:e Mars är releasedatum för Nintendo’s 3DS, ska bli kul att testa och se om denna konsol lever upp till alla höga förväntningar! Här följer en utförlig beskrivning allt taget direkt, bortsett från videoklippet,  från den officiella svenska Nintendo sidan:

Äkta 3D utan fåniga glasögon. Det bredaste tredjepartsstödet hittills vad gäller en Nintendo-konsol. Nintendo 3DS är ny, banbrytande och den häftigaste, bärbara spelkonsolen som någonsin gjorts!

Välkommen till en ny värld i 3D utan glasögon

Tänk dig att du njuter av ett konstverk. Tavlan är otroligt fint målad och detaljrikedomen vet inga gränser, ändå är det något som saknas. Den är platt. Visserligen har konstnären lagt till skuggor och ljus för att få ett djup, men det är ändå svårt att göra avståndsbedömningar som hur långt det är mellan berget och sjön i bilden. Målningen är trots allt bara ritad på ett platt papper, en begränsning som konstnären får leva med.

Nu plockar du fram den nya Nintendo 3DS ur fickan, viker upp den övre skärmen och slår på strömmen. Ett magiskt ögonblick uppstår och du tror knappt dina ögon när du ser IGENOM skärmen och långt ut på andra sidan! Du tittar bakom konsolen bara för att vara säker, men där finns ingenting. Berget och sjön som på målningen var helt platta är nu en del av din egen värld i full 3D. Inga glasögon. Inga konstiga tillbehör eller andra krav. Bara en fantastisk liten konsol som heter Nintendo 3DS.

För första gången någonsin kan du spela i äkta 3D utan speciella glasögon. Spel som The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D och RESIDENT EVIL REVELATIONS får ett naturligt djup som platta skärmar bara kan drömma om, men med Nintendo 3DS kan du även njuta av film i 3D! Nintendo förhandlar med Hollywood, så räkna med storfilmer!

Gyroskop och rörelsesensor

Med hjälp av den här tekniken känner Nintendo 3DS av hur du lutar och vinklar konsolen. Föreställ dig en bricka med klossar på i ett spel. Luta din Nintendo 3DS så lutar du brickan och klossarna ramlar omkull! Det här är förstås bara ett exempel på vad gyroskopet och rörelsesensorn kan användas till, allt är som vanligt upp till spelutvecklarna. Känsligheten i den här tekniken är likvärdig den som finns i Wii MotionPlus.

Två helt olika skärmar

Vid en första anblick ser Nintendo 3DS ut nästan som Nintendo DS, men som vanligt när det gäller Nintendo så sitter styrkan under ytan! Den övre skärmen på Nintendo 3DS är i bredbildsformat och 3,53″ stor. Upplösningen ligger på 800×240 bildpunkter (400 bildpunkter för varje öga för att åstadkomma 3D-effekten). Det speciella med den övre skärmen är just att den kan visa äkta 3D-effekter, något som ingen annan bärbar spelkonsol klarar av! Eftersom du nu ser grafiken i djupled är den övre skärmen ingen pekskärm. Det skulle bli konstigt om du pekade mitt i en tredimensionell bild, ungefär som att ditt finger växte in i Marios hand!

Den undre skärmen däremot är en pekskärm på 3,02″ (4:3-format istället för 16:9). Självklart kommer spelen till Nintendo 3DS att kunna använda båda skärmarna samtidigt för olika resultat, och som vanligt är det upp till spelutvecklarna att utnyttja det på rätt sätt!

Nu är måttet rågat!


Och så här mäter Nintendo 3DS (cirka):

  • Bredd: 13,46cm
  • Längd: 7,37cm
  • Tjocklek: 2,03cm
  • Vikt: 226,8 gram

Fullt kompatibel med Nintendo DS- och Nintendo DSi-spel

Du behöver inte bära med dig två konsoler eftersom Nintendo 3DS kan spela nästan alla Nintendo DS- och Nintendo DSi-spel! Undantagen är spelen som utnyttjar Game Boy Advance-facket eftersom ett sådant inte finns på Nintendo 3DS.

Spela Game Boy-spel på Nintendo 3DS!

Virtual Console-tjänsten kommer att finnas i Nintendo 3DS också (förutom i Wii då)! Det betyder att du kommer kunna köpa och ladda ned klassiska Game Boy-spel och spela dem på Nintendo 3DS! Huruvida dessa kommer att uppgraderas med 3D-grafik eller se exakt likadana ut som när det begav sig har inte Nintendo sagt än.

Kameror och mikrofon, ta kort i 3D!

Precis som Nintendo DS är Nintendo 3DS utrustad med en mikrofon som kan användas för att röstchatta och för att prata med karaktärer i spel. Den har även en inre kamera som är belägen på toppen av den övre halvan. Så långt är allt bekant. Nu till det unika! Nintendo 3DS har TVÅ kameror på utsidan! Vad ska nu detta vara bra för tänker du. Jo, Nintendo 3DS kan ta foton i äkta 3D! Ta ett kort och upplev sedan 3D-effekterna direkt i din Nintendo 3DS! Upplösningen ligger på 0,3 megapixels, vilket är samma som Nintendo DSi Camera (observera dock att skärmupplösningen är 640×480). Med Nintendo 3DS kan du verkligen fånga de där magiska ögonblicken och återge dem som de var menade att ses, istället för att 3D-djupet går förlorat på en platt skärm.

Spelkort

Nej, vi menar inte ruter knekt och hans vänner! Spelkort är benämningen på Nintendo 3DS-spelen (motsvarighet till kassetter och skivor). Storleken kommer i början att ligga på 2GB, vilket kan jämföras med en UMD-skiva till PSP som rymmer 1,8GB eller en vanlig DVD-skiva som kan lagra 4,7GB. Ett och samma fack tar spelkort både för Nintendo 3DS och Nintendo DS!

Bättre trådlösa funktioner

Trådlös multiplayer och spel över Internet är en självklarhet. Nintendo 3DS kan precis som Wii ta emot data från Internet fast konsolen befinner sig i ”Sleep Mode”. Med Nintendo DS var denna funktion endast tillgänglig lokalt, men nu har alltså dörren till vida webben öppnats! Dessutom stöder Nintendo 3DS WPA/WPA2-kryptering.

Knappar

A-, B-, X-, Y-, L-, R-, SELECT- och START-knappar. Så långt inget märkvärdigt. Men Nintendo 3DS har även en analog styrplatta för bättre kontroll i 3D-spel. Det klassiska styrkorset är placerat under styrplattan.

Så här fungerar den nya, analoga styrplattan

Tänk platta. Inte spak. Du lutar inte styrplattan, utan för den inom ett cirkelformat område med analog styrning och precision. Det är ungefär samma känsla som att med tummen föra runt en guldtia på ett välpolerat bord, förutom att styrplattan alltid går tillbaka till ursprungsläget i mitten när du släpper den.

3D-effekten går att justera och stänga av

Ett litet antal personer kan uppleva svårigheter att titta på den typen av 3D-effekter som Nintendo 3DS erbjuder. Därför går det att justera och helt stänga av denna funktion med ett reglage.

SD-kort

Precis som Nintendo DSi stöder Nintendo 3DS SD-kort för olika syften.

Kraftfullare grafik

Nintendo 3DS har betydligt bättre grafik än Nintendo DS och överträffar Wii på flera punkter. Spel som RESIDENT EVIL REVELATIONS är skrämmande lika spelen till Xbox 360 och PlayStation 3 till utseendet!

Det här ingår i Nintendo 3DS-paketet

– Nintendo 3DS, inklusive förinstallerade mjukvara
– Laddningsstation
– AC-adapter
– Uppladdningsbart batteri
– Förlängbar pekpenna till pekskärmen
– Ett 2 GB SD-kort
– Sex stycken AR-kort (AR = Augmented Reality)
– Instruktionsbok, snabbstartsuide och garantifolder